Patara Antik Kenti, Türkiye'nin Antalya ilinde yer alan bir antik kenttir. Bu kent, Antalya'nın Kalkan ilçesi sınırları içinde yer alır ve MÖ 2000 yıllarına kadar uzanan tarihiyle ünlüdür. Patara Antik Kenti, eski Lycia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olarak bilinir.
Kent, eski çağlarda önemli bir ticaret ve liman merkezi olarak hizmet vermiştir. Kent, ayrıca eski çağlarda önemli bir tapınak ve kültür merkezi olamanın yanı sırada ilk kurluan meclis binasına da sahiptir olduğu bilinir ve bu nedenle de turistler tarafından sık sık ziyaret edilir. Patara Antik Kenti, Türkiye'nin güney sahillerinde kalkan bölgesinde yer almaktadır.
Hitit Kralı IV. Tuthaliya’nın MÖ 13. yüzyılda gerçekleştirdiği Lukka seferi ile ilgili metinlerde kentin adının “Patar” olarak geçtiği bilinmektedir. Günümüzdeki kazılardan elde edilen arkeolojik veriler ışığında, Patara’daki en erken yerleşimin MÖ 5500 itibaren başladığı anlaşılmıştır.
1. İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, Doğu Akdeniz'de bulunan 3 önemli hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, hristiyanlarca önemli sayılmıştır. Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir. 2010'da TBMM tarafından restore edilmiştir
Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas'ın da Patara'lı olduğu söylenir. Patara yazısı 400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, Patara’nın giderek önemini yitirmesine neden olur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örter.
Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümü, kumlar altından iyi korunmuş vaziyette ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Patara antik kent yapısı olan meclis binasına 750 metre yakınında bulunan Anadolu'nun ilk telsiz istasyon kalıntıları bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu dönemi içinde iletişim ağı olarak 7 yıl hizmet veren Patara telsiz telgraf istasyonu 1911 yılında Osmanlı ve İtalya savaşı sırasında İtalyan donanması tarafından bonbalanması sırasında büyük zarar gördüğü istasyon harabe kalıntılarından anlaşılmaktadır.