7464 Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun Hakkında Bilgilendirme
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun, 25 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak 01 Ocak 2024 tarihinde yönetmelik ile yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile, Türkiye'de bulunan konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Kanunun Amacı
Kanunun amacı, konutların turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerini kayıt altına almak, denetimini sağlamak, tüketicinin korunmasını ve turizm sektörünün gelişmesini desteklemektir.
Kanunun Kapsamı
Kanun, Türkiye'de bulunan ve turizm amaçlı kiralanan tüm konutları kapsamaktadır.
Kanunun Maddeleri
Kanun, 7 maddeden oluşmaktadır. Maddelerin kısa açıklamaları şu şekildedir:
•Madde 1: Kanun'un amacı ve kapsamı düzenlenmiştir.
•Madde 2: Turizm amaçlı kiralama sözleşmesinin içeriği düzenlenmiştir.
•Madde 3: Turizm amaçlı kiralama için izin belgesi alınması zorunluluğu düzenlenmiştir.
•Madde 4: İzin belgesi başvuru şartları düzenlenmiştir.
•Madde 5: İzin belgesinin düzenlenmesi ve verilmesi düzenlenmiştir.
•Madde 6: İzin belgesinin iptali düzenlenmiştir.
İzin Belgesi Başvuru Şartları
Turizm amaçlı kiralama için izin belgesi almak isteyen kişilerin aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:
•Taşınmazın mülkiyetinin kendisine veya eşine ait olması veya mülkiyetin devrine ilişkin sözleşmenin tapuda yapılmış olması.
•Taşınmazın turizm amaçlı kiralamaya uygun olması.
•Taşınmazın, turizm amaçlı kiralamaya uygunluğunun tespiti için Bakanlıkça belirlenen asgari standartları taşıması.
•Taşınmazın, turizm amaçlı kiralama faaliyeti için gerekli olan asgari güvenlik ve hijyen koşullarını sağlaması.
Cezai İşlemler
İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapan kişilere, her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca, izin belgesi almak için gerekli şartları taşımadığı halde izin belgesi alan kişilere de her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanır.
Konut Sahibi Olarak Ne Yapmalısınız?
Eğer konutunuzu turizm amaçlı kiralamak istiyorsanız, öncelikle izin belgesi almanız gerekmektedir. İzin belgesi almak için gerekli şartları taşımadığınızı düşünüyorsanız, bu durumu önceden tespit ettirmeniz faydalı olacaktır.
İzin belgesi almak için öncelikle Turizm Bakanlığı'nın https://vatandas.ktb.gov.tr/ adresine E-devlet şifreniz ile internet sitesine giriş yapmalısınız. Giriş kısmında Şahıs iseniz “Gerçek Kişi”, şirket iseniz “Tüzel Kişi” olarak seçiminizi yaptıktan sonra gelen formu doldurmanız gerekmektedir.
Başvuru sırasında sizlerden istenecek evrakları bilgisayar resmi formatında (jpg, png) sisteme yüklemeniz istenmektedir. Bu evraklar ;
- Nufus Cüzdan Kimlik Örneği,
- İmza Beyannamesi,
- Tapu Örneği (Sadece Tapu sahibi adına başvurular alınmaktadır),
- Adres Bilgisi (Sadece Numaratajı olan binalar görünmektedir. https://adres.nvi.gov.tr/ adresinden veri gelmektedir),
- İmza Beyannamesi örneği,
- PTT UETS numarası (UETS numarası olmayanların https://basvuru.etebligat.gov.tr/ adresinden başvuru yapmas gerekmektedir),
- Sabit bir telefon numarası (Tabela için alan kodu ile başlayan numara gereklidir. 5XX başlayan numaralar kabul edilmemektedir)
- İçinde birden fazla daire olan Binalarda Turizm amaçlı konut kiralamak isteyen kişilerden ek olarak Komşulardan Muvakatname, Karar örnekleri gibi belgeler de istenmektedir.
- Tabela ya da başvuru ücreti ile ilgili herhangi bir bilgi olmadığından bu bölümde istediği “Banka dekontu” kısmı ile ilgili henüz bir bilgi bulunmamaktadır. Şu an için bu yüklenmeden işlem devam etmektedir.
Başvuru süreci kanuna göre 31 Ocak 2024 tarihine kadar devam etmekte olup, sorularınız için Turizm İşletmeleri Belgelendirme ve Geliştirme Daire Başkanlığı +903124707121 nolu telefondan veya il ya da ilçenizin bağlı bulunduğu Turizm Müdürlüklerinden bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Başvurunuzu tamamladıktan sonra, Bakanlık tarafından yapılacak inceleme sonucunda, taşınmazınız turizm amaçlı kiralamaya uygun bulunursa, size izin belgesi verilecektir. İzin belgesi ile beraber verilecek tabelanızı, taşınmazınızın girişine asılması gerekmektedir.
İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yaparsanız, 100.000 TL’den başlayan idari para cezalarına çarptırılırsınız. Bu nedenle, izin belgesi alma şartlarını yerine getirmediğinizi düşünüyorsanız, bu durumu önceden tespit ettirmeniz ve izin belgesi almadan kiralama yapmamanız önemlidir.
Saygılarımızla…
Kiralık Villada Tatil
Kanun metnini görmek için buraya tıklayınız…
Yönetmelik metnini görmek için buraya tıklayınız…